Organsko povrce

Industrija organske hrane nastavlja da doživljava procvat u SAD i Evropi
2008/12/21,13:26

Organic FoodKako potražnja za organskim proizvodima raste, oni se više ne prodaju samo  u specijalizovanim prodavnicama i pijacama, nego su ušli u supermarkete i lance koji daju popust na maloprodajne cene.

Proizvodi industrije organske hrane godišnje donose profit od 14,5 milijardi dolara u SAD. To je dva odsto ukupne zarade ostvarene prodajom hrane i napitaka.

«Industrija organske hrane je proteklih godina doživela veliki porast. Od 1990. svake godine ona raste za dodatnih 20%. A prema istraživanju tržišta koje je sprovela naša asocijacija, procenjujemo da ćemo videti rast od 18% godišnje do 2008».

Genjon kaže da su Amerikanci najveći konzumenti organskih proizvoda, a za njima slede Evropljani, Australijanci i Japanci.

Pečat organskog proizvoda koji daje taj sekretarijat, obaveštava potrošače da je najmanje 95% sastojaka tog proizvoda uzgojeno bez pesticida, antibiotika, hormona za rast ili genetskog inženjeringa. Preostalih 5% čine neorganski ili sintetički sastojci, a u njih spadaju prašak za pecivio, pektin koji doprinosi zgušnjavanju, ili ugljen-dioksid koji produžava rok trajanja proizvoda.

Kada će ovakav trend zavladatiu Srbiji niko ne zna, ali sa sigurnošću mogu da tvrdim da neće skoro i izrazim svoje duboko žaljenje zbog toga, jer kod nas ni elemtarni uslovi života nisu omogućeni, a pogotovo priča o organskoj hrani.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu