| Nezdrava hrana osnovni uzrok mnogim oboljenjima »
Pojedina istraživanja pokazuju da je zemljište, voda kao i celokupna životna sredina u pojedinim područjima Srbije (Vojvodina) do 6 puta manje kontaminirana (zagadjena razlicitim supstancama) u odnosu na razvijene zemlje (izvor, vidi ovde). Da li ovo znaci da jedemo zdravo hranu?
Da bi neko povrće bilo smatrano organskom hranom, ono mora biti odgajano uz poštovanje sledećih pravila:
1. Ne smeju se koristiti pesticidi, herbicidi ni slična sredstva.
2. Njiva na kojoj se uzgaja organska hrana mora biti najmanje tri protekle godine bez hemijskih sredstava.
3. Ta njiva mora imati i jasne granice, da biljke na njoj ne bi dolazile u dodir sa hemikalijama sa susedne njive.
4. Zabranjen je genetski inženjering - sve mora biti u skladu sa prirodom.
5. Problemi sa štetočinama rešavaju se prirodnim putem - postavljanjem zamki i mamaca; korišćenjem životinjskih vrsta koje su prirodni neprijatelji konkretnih štetočina.
Kada govorimo o proizvodima koji su uzgajani na ovakav nacin, sa sigurnoscu mozemo da kazemo da je svest populacije iz okruzenja na relativno niskom nivou. Uglavnom smo navikli da jedemo veliki drecavo crveni, tvrdi paradajiz iz "baste", medjutim potpuno smo nesvesni da je organski paradajz bledo crven i u vecini slucajeva mekan koji je nekoliko puta bogatiji prirodnim mineralima i solima nego onaj na ciji se rast genetski i hemijski utice. Krucijalno pitanje je da li smo spremni da platimo neznatno vise za svoje zdravlje ili cemo se i dalje zavaravati da jedemo zdravu hranu koja ima uticaj na vitalne funkcije svakog organizma?
Ne treba zabranjivati životinjama da jedu naše povrće. Malo njima, malo nama, i svi zadovoljni.
Vaša izabrana tema je u veoma bliskoj vezi sa mojom, i nadam se da će naći način skrenuti pažnju na značaj zdrave ishrane i organske hrane!
Da li vi kolega mislite da se bavite, posle zavrsetka studija, uzgajanjem organskog povrca?
Dok se ovi uslovi za proizvodnju zdravog organskog povrca poklope, mislim da cu jesti nesto sto mi podvale kao pod izgovorom "zdrava hrana"
ajde daj jos informacija o tome sta je zdravo....pa da mozemo i mi malo da se pravimo pametni po pijacama i da se cenkamo sa argumentima sa kojekakvim tezgasima....
Mrzim ovo povrće što je crvene boje, okruglog oblika, tvrdo ko kamen i nazivaju ga paradajz. Inače obožavao sam paradajz koji je bio mekan, sočan, sa tankom korom i pritom je bio jako usan.
Kolega odlična tema.
Super je ovo ali ko bi izdrzao tako svaki dan. Ipak, zivimo u Vojvodini gde pored povrca ima i svega ostalog...
Gde se kupuje takva hrana?
Koliko je bitno da za zdraviji zivot koristimo i zdraviju ishranu, postacemo svesni onog momenta kada bude bilo kasno za to. Ali bitno je da ako nista, za pocetak budemo bar obavesteni o tome!
I ja imam taj problem :-)))) To je zbog položaja glave. Namesti jastuk tako da ramena budu slobodna, tj da jastuk bude samo ispod glave i da je malo izdignut, ne da ti glava pada nazad :-))))
Nikako "zgnječena", nego da kičma u svakom položaju stoji ravno. Tako da kada spavaš na boku jastuk neka je deblji, do vrata, a ramena da ne budu na njemu, kako bi ti kičma ostala ravno.
Takav jestuk, od kog ne bole ledja je napravila jedna Švedska kompanija koja se zove TEMPUR, stvarno pomaže.
« | Novembar 2008 | » | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |