Organsko povrce

| Nezdrava hrana osnovni uzrok mnogim oboljenjima »

Organsko Povrce
2008/11/13,09:32

Pojedina istraživanja pokazuju da je zemljište, voda kao i celokupna životna sredina u pojedinim područjima Srbije (Vojvodina) do 6 puta manje kontaminirana (zagadjena razlicitim supstancama) u odnosu na razvijene zemlje (izvor, vidi ovde). Da li ovo znaci da jedemo zdravo hranu?
Da bi neko povrće bilo smatrano organskom hranom, ono mora biti odgajano uz poštovanje sledećih pravila:
1. Ne smeju se koristiti pesticidi, herbicidi ni slična sredstva.
2. Njiva na kojoj se uzgaja organska hrana mora biti najmanje tri protekle godine bez hemijskih sredstava.
3. Ta njiva mora imati i jasne granice, da biljke na njoj ne bi dolazile u dodir sa hemikalijama sa susedne njive.
4. Zabranjen je genetski inženjering - sve mora biti u skladu sa prirodom.
5. Problemi sa štetočinama rešavaju se prirodnim putem - postavljanjem zamki i mamaca; korišćenjem životinjskih vrsta koje su prirodni neprijatelji konkretnih štetočina.

Kada govorimo o proizvodima koji su uzgajani na ovakav nacin, sa sigurnoscu mozemo da kazemo da je svest populacije iz okruzenja na relativno niskom nivou. Uglavnom smo navikli da jedemo veliki drecavo crveni, tvrdi paradajiz iz "baste", medjutim potpuno smo nesvesni da je organski paradajz bledo crven i u vecini slucajeva mekan koji je nekoliko puta bogatiji prirodnim mineralima i solima nego onaj na ciji se rast genetski i hemijski utice. Krucijalno pitanje je da li smo spremni da platimo neznatno vise za svoje zdravlje ili cemo se i dalje zavaravati da jedemo zdravu hranu koja ima uticaj na vitalne funkcije svakog organizma?

Komentari

Comment Icon

Ne treba zabranjivati životinjama da jedu naše povrće. Malo njima, malo nama, i svi zadovoljni.

Posted by: Mladi luk at 2008/11/13, 15:19
Comment Icon Zdrava hrana

Vaša izabrana tema je u veoma bliskoj vezi sa mojom, i nadam se da će naći način skrenuti pažnju na značaj zdrave ishrane i organske hrane!

Posted by: zdravahrana at 2008/11/14, 23:05
Comment Icon

Gajimo i kupujmo domace, obnovimo Srbiju!!!

Posted by: kica at 2008/12/11, 09:41
Comment Icon Buducnost

Da li vi kolega mislite da se bavite, posle zavrsetka studija, uzgajanjem organskog povrca?

Posted by: srdjane at 2008/12/11, 09:46
Comment Icon

Dok se ovi uslovi za proizvodnju zdravog organskog povrca poklope, mislim da cu jesti nesto sto mi podvale kao pod izgovorom "zdrava hrana"

Posted by: kika at 2008/12/11, 09:47
Comment Icon pricaj

ajde daj jos informacija o tome sta je zdravo....pa da mozemo i mi malo da se pravimo pametni po pijacama i da se cenkamo sa argumentima sa kojekakvim tezgasima....

Posted by: kirin at 2008/12/11, 09:48
Comment Icon

Mrzim ovo povrće što je crvene boje, okruglog oblika, tvrdo ko kamen i nazivaju ga paradajz. Inače obožavao sam paradajz koji je bio mekan, sočan, sa tankom korom i pritom je bio jako usan.
Kolega odlična tema.

Posted by: koki at 2008/12/11, 12:31
Comment Icon

Super je ovo ali ko bi izdrzao tako svaki dan. Ipak, zivimo u Vojvodini gde pored povrca ima i svega ostalog...

Posted by: Jelena Markovic at 2008/12/15, 16:57
Comment Icon Komentar

Gde se kupuje takva hrana?

Posted by: cikic at 2008/12/18, 09:32
Comment Icon

Koliko je bitno da za zdraviji zivot koristimo i zdraviju ishranu, postacemo svesni onog momenta kada bude bilo kasno za to. Ali bitno je da ako nista, za pocetak budemo bar obavesteni o tome!

Posted by: kika at 2008/12/18, 09:58
Comment Icon

Gde se kupuje takva hrana 2.deo

Posted by: cikic at 2008/12/18, 10:12
Comment Icon

Moracu te konsultovati vezano za neku ishranu..

Posted by: jb at 2008/12/18, 10:22
Comment Icon

I ja imam taj problem :-)))) To je zbog položaja glave. Namesti jastuk tako da ramena budu slobodna, tj da jastuk bude samo ispod glave i da je malo izdignut, ne da ti glava pada nazad :-))))

Posted by: jb at 2008/12/25, 20:21
Comment Icon

Nikako "zgnječena", nego da kičma u svakom položaju stoji ravno. Tako da kada spavaš na boku jastuk neka je deblji, do vrata, a ramena da ne budu na njemu, kako bi ti kičma ostala ravno.

Posted by: jb at 2008/12/28, 13:36
Comment Icon

Takav jestuk, od kog ne bole ledja je napravila jedna Švedska kompanija koja se zove TEMPUR, stvarno pomaže.

Posted by: Gvido at 2009/01/13, 00:55
Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu